ÀREA DE SOCI

PREMIS AMC DE MUSEOLOGIA

PREMIAT EXPOSICIONS TEMPORALS

PREMIATS

Estiueig de proximitat. 1850-1950

Col·laboradors/suport projecte

Museus de la Xarxa de Museus Locals, Arxius de de la Xarxa d’Arxius Municipals, FESOCA

Comissariat

Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona i Director de la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la UDG.

Adreça del lloc de desenvolupament del projecte

Exposició itinerant inaugurada al Museu d’Arenys de Mar el 4 de juliol de 2021, que serà exposada a diferents museus de la Xarxa de Museus Locals fins el 2025

Breu descripció/presentació del projecte

Estiueig de proximitat. 1850-1950 és una exposició itinerant, organitzada i produïda per la Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu Municipal de Nàutica del Masnou, i comissariada per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona. La mostra, concebuda a partir dels seus treballs de recerca en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals, ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants a l’entorn de ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950. Si bé l’exposició fa un retrat social dels estiuejants (com es desplaçaven, on vivien i la vida social que tenien...), l’objectiu final és reflexionar sobre l’evolució dels models d’estiueig i la petjada patrimonial que han deixat al territori. Un llegat ric i singular des d’un punt de vista social però també patrimonial i arquitectònic, del qual les ciutats-jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels en són encara clars testimonis. Un patrimoni fràgil que cal conservar, rehabilitar i reconvertir per a nous usos.

Objectius

L’exposició pretén: Donar a conèixer el fenomen l’estiueig a l’entorn de la ciutat de Barcelona durant el període 1880-1950 i el llegat que ha deixat amb un enfocament transversal, posant la mirada en la perspectiva social i patrimonial. Impulsar el treball en xarxa i de cooperació entre els museus de la XML així com la vinculació amb el territori i la història local, a través del préstec d’obres i d’un àmbit específic que es dedica a cada un dels municipis que acull la mostra en el què, els museus, a través dels seus fons i col·leccions, exposen el fenomen de l’estiueig i l’impacte que va tenir a nivell local, creant un relat propi i compartit alhora. Reivindicar el turisme cultural i de proximitat, integrador, participatiu, sostenible i respectuós amb les persones, el medi ambient i el patrimoni local. Fomentar la inclusió i l’accés universal a la cultura incorporant en l’exposició experiències sensorials i adaptant els continguts per posar-los a l’abast dels visitants amb dificultats d’accessibilitat físiques, sensorials i/o cognitives. Dinamitzar els continguts a través de l’oferta educativa i del ventall d’activitats complementàries per a diferents públics.

Resultats assolits

Estiueig de proximitat. 1850-1950 és una exposició: Arrelada i connectada al territori gràcies a la inclusió d’un àmbit específic en el municipi que l’acull i a una itinerància calenderitzada des de la seva inauguració al Museu d’Arenys de Mar el mes de juliol de 2021, que acabarà a finals de 2025 després d’haver estat exhibida a 17 museus de la Xarxa de Museus Locals. Sostenible per la seva rendibilitat social i cultural. La seva exhibició en 17 municipis permet assolir una alt nivell d’impacte i de rendibilitat social i cultural dels recursos invertits. De gran impacte mediàtic en diversos mitjans de comunicació amb articles publicats a El País, El Periódico, La Vanguardia, L’Avenç, Festa Directa, Bonart i a la premsa local El 9 Nou d’Osona i el Ripollès i el Vallès Oriental o La Clau. Amb un reportatge a TV3 i entrevistes al programa de RAC1, Islàndia, d’ Albert Om i de Catalunya Ràdio , En guàrdia !!!, d’ Enric Calpena i de Ser Girona. A les xarxes socials la mostra es pot seguir a través de Twiter amb el #ExpoEstiueig, de Youtube a través de La Mirada Tàctil bit.ly/31ulEWr i Facebook amb un engagement superior a la mitjana habitual. Inclusiva i enriquidora per al conjunt d’usuaris. L’atmosfera evocadora que recrea la museografia i el paisatge sonor ofereixen una experiència sensorial que traslladen el visitant a reviure l’ambient estiuenc de principis de segle XX, propiciant vivències personals i emotives que afavoreixen la transmissió dels continguts i la sensibilització envers la conservació del patrimoni. Accessible al col·lectiu sord signant i oralista gràcies a la col·laboració amb la Federació de Sords de Catalunya en la producció de 12 vídeos amb la llengua dels signes i subtitulats vinculats a cada un dels àmbits de l’exposició, incloent els dos audiovisuals presents en l’exposició. Accessible a nivell idiomàtic, compta amb fulls de sala amb els continguts de l’exposició traduïts al castellà, a l’anglès i al francès. Educativa i que fomenta la dinamització dels seus continguts a través d’una oferta d’activitats pedagògica que, més enllà de transmetre coneixements sobre el fenomen de l’estiueig, posa l’accent en el respecte per l’entorn geogràfic i patrimonial dels municipis i explora diferents maneres de practicar el turisme.

Exposició raonada dels motius pels quals és mereixedora del premi

Estiueig de proximitat- 1950-1850 és una exposició que transmet de manera sintètica i divulgativa la complexitat del fenomen de l’estiueig. És una mostra en què conviuen de manera equilibrada contingut, disseny, recursos audiovisuals i auditius, exhibició d’objectes patrimonials i fons fotogràfics fent que el visitant viatgi en el temps i l’espai i tingui una experiència sensorial i cognitiva immersiva i singular. La mostra que s’adreça a un públic inter generacional, apel·la a la memòria i a la recuperació d’un llegat, moble, immoble i immaterial que cal protegir. A la vegada, és fruit del treball d’estreta col·laboració entre el comissariat, les entitats organitzadores i l’ equip de dissenyadors museogràfics, gràfic i sonor. Però sobretot, és el resultat de la sinergia i del treball en xarxa amb els museus locals de la XML i els arxius municipals de la XAM, que han contribuït a la recerca documental de l’exposició i han fet possible un projecte d’abast territorial i social i arribar a una gran diversitat de públics.

Web

Vídeo de l'exposició

En guàrdia! - Estiueig de proximitat

ccm.cat

Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

Compte Urgell 187, 08036 Barcelona

IMATGES DEL PROJECTE

Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.