ÀREA DE SOCI

PREMIS AMC DE MUSEOLOGIA

PREMIAT EXPERIÈNCIES I ACTIVITATS

PREMIATS

Museu Virtual de la Moda de Catalunya

COL·LABORADORS/SUPORT PROJECTE

Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal d'Anoia, Museu de Badalona, Museu Marès de la Punta d'Arenys de Mar, Museu Abelló, Museu Frederic Marès, Museu Romàntic Can Papiol, Biblioteca Museu Victor Balaguer, Museu Episcopal de Vic, Museu d'Història de Catalunya, Vinseum, Museu d'Història de Sabadell, Museu de Granollers, Museu Municipal de Vilassar, Museu Marítim de Barcelona, Museu Arxiu Municipal de Calella, Museu d'Història de Barcelona, Museu del Disseny de Barcelona, Museu de l'Estampació de Premià de Mar. TARRAGONA: Museu Pau Casals, Museu Diocesà de Tarragona, Museu de Vilabella, Museu de Valls, Museu de la Vida Rural, Museu de les Terres de l'Ebre, Museu d'Alcover, Institut Municipal Reus Cultura. GIRONA: Museu de l'Empordà,  Museu del Joguet de Catalunya, Museu Etnogràfic de Ripoll, Museu de la Garrotxa, Museu de l'Anxova i de la Sal, L'Escala - Empúries. LLEIDA: Museu de la Noguera, Museu Comarcal de Cervera, Museu de Lleida: diocesà i comarcal, Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega, Fundació Carulla.

LLOC DE DESENVOLUPAMENT DE L'EXPERIÈNCIA/ACTIVITAT 

El projecte s'ha desenvolupat a tot el territori català, cobrint les 4 províncies, a les seus de cada un dels museus participants.

DESCRIPCIÓ/PRESENTACIÓ DEL PROJECTE           

El Museu Virtual de la Moda de Catalunya ha estat creat per donar accés universal i activar el patrimoni del vestit català. La plataforma online reuneix i mostra plenament documentades més de 600 peces de vestir històriques de 38 col·leccions públiques catalanes d'arreu del territori català, reconstruint així el relat de la història catalana del vestit des del segle XVII al segle XXI.
L’accés a la plataforma és totalment obert i gratuït. Tant les imatges com la informació es pot descarregar lliurement sota una llicència Creative Commons. Les fotografies de les peces, realitzades en gran part per l'equip Walden, es cedeixen en alta resolució a cada un dels museus per tal que en puguin fer ús.  

OBJECTIUS

- Documentar el patrimoni del vestit a Catalunya amb dades de qualitat.
- Fotografiar les peces i generar material gràfic que permeti la difusió del patrimoni a la vegada que en garanteixi la memòria visual.
- Contribuir a crear un relat històric del vestit a Catalunya a través del patrimoni conservat.
- Recuperar, a través de la recerca, informació relacionada amb aquesta història.
- Crear una plataforma web usable, responsive, que permeti difondre aquestes col·leccions al públic general.
- Divulgar la història de la moda entre el gran públic a través del contingut del web i les seves xarxes.
- Posar a disposició d'especialistes i estudiadors documentació rigorosa i de qualitat sobre les peces.

RESULTATS ASSOLITS

- Hem documentat o complementat la documentació 642 peces.
- Mostrem un nombre molt elevat de peces que no s'havien exposat mai i que no estaven, fins ara, a l'abast del públic.
- Hem fotografiat 513 peces de vestir, proporcionant diverses imatges en funció de la perspectiva, detalls i interior de cada una d'elles.
- Hem recuperat el nom de marques, creadors i firmes de la història del vestit que havien estat oblidats, a partir d'un procés de recerca.
- Hem creat una plataforma web, consultable de manera gratuïta, que permet accés universal al patrimoni.
- Aquesta plataforma ha estat compartida a través de les xarxes socials a nivell mundial. L'ICOM s'ha posat en contacte amb nosaltres per tal de trobar sinèrgies i poder col·laborar.
- En només 3 setmanes hem aconseguit més de 3000 visites al web.
- Hem estat convidades a presentar el projecte al congrés "Fashion and clothing collection, exhibition and research in small and medium sized museums in Europe" organitzat per the Research Interest Group 'Appearances, Bodies and Societies' (Apparences, Corps et Sociétés) al Museum of Alsace, Strasbourg (17-18-19 Maig 2018)
- Ha tingut ressò a més de 30 mitjans de comunicació (els principals dels quals es recullen com a enllaç a l'apartat anterior).
- Estem en converses amb grans empreses del sector per tal de poder aconseguir espònsors i seguir la nostra tasca de documentació.  

EXPOSICIÓ RAONADA DELS MOTIUS PELS QUALS ÉS MEREIXEDORA DEL PREMI

El projecte que presentem és un projecte de país, que permet recuperar i posar en valor un patrimoni adormit, tot creant una gran xarxa de col·leccions. El que es pot visibilitzar és només el començament, volem arribar a documentar tot el patrimoni del vestit conservat a Catalunya. Considerem que guanyar aquest premi legitimaria aquesta tasca i reforçaria el projecte, augmentat exponencialment les possibilitats per trobar més finançament per tal de continuar la tasca de documentació. El Museu Virtual de la Moda de Catalunya és un projecte únic per les seves característiques, com a mínim, a tot Europa i esdevé una eina de treball per a qualsevol estudiós del patrimoni, ja que les seves característiques permeten exportar-lo a qualsevol objecte.

Museu Virtual de la Moda de Catalunya

Facebook

Twitter

Instagram

Walden

BTV

Ara

La Vanguardia

El Periódico

Núvol

Cat Radio Pop Up

El País

Ràdio 4

 

IMATGES DEL PROJECTE

Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.