Lliurament de premis de la Cinquena Edició dels Premis de Museologia de l’AMC

 

El dijous, 27 de març va tenir lloc l’acte de lliurement dels Premis AMC de Museologia, uns premis instituïts per l’Associació de Museòlegs de Catalunya pel reconeixement a les trajectòries professionals i les iniciatives més destacades en el camp dels museus i el patrimoni a Catalunya. L’acte, que va tenir lloc a l’auditori del Museu del Disseny de Barcelona, va comptar amb l’assistència del Conseller de Cultura H. Sr. Ferran Mascarell.

Els Premis AMC de Museologia són uns guardons de caràcter honorífic i de caràcter biennal instituïts per l’Associació de Museòlegs de Catalunya amb l’objectiu de reconèixer tant les trajectòries professionals dels museòlegs catalans com els projectes, exposicions, activitats o institucions més destacats o transcendents del treball que desenvolupen els museus i institucions del país. S’ estructuren en tres modalitats: Trajectòries Professionals, Projectes i exposicions i Projectes de creació o reforma integral d’equipaments.

El Jurat dels Premis d’enguany ha estat format per una comissió d’experts de diferents àmbits de la cultural. Enguany hi han participat, a més dels vocals territorials de l’Associació, en Ramon Sagués Baixeras,  Museòleg i director del Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, Joaquim Nadal i Farreras, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, José Angel Montañés, periodista de cultura a El País, Eulàlia Morral, Directora gerent del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. Premi Trajectòria 2012 del Premis de Museologia de l’AMC i Carles Vicente i Guitar, Gestor de Patrimoni Cultural i Museus. Ex-cap de l’Oficina de patrimoni de la Diputació de Barcelona.

VINSEUM- MUSEU DE LES CULTURES DEL VI DE VILAFRANCA DEL PENEDÉSn, PROJECTE VIQUIPÈDIA DEL MUSEU VÍCTOR BALAGUER I L’EXPOSICIÓ “EL MUSEU EXPLORA, OBRES D’ART A EXAMEN” DEL MNAC, GUANYADORS DE LA CINQUENA EDICIÓ

La reforma integral de l’antic Museu de Vilafranca – Museu del Vi, reconvertit en VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi, va ser reconegut com a projecte guanyador en la modalitat de Reforma o creació de Museus i Equipaments Culturals. Un Museu que ha acomplert una primera i important fase de reconversió, fruit d’un llarg procés de profunda transformació museològica i museogràfica iniciat el 2000. Una fase que ha abastat la transformació arquitectònica del Palau dels Reis d’Aragó, la millora de nous espais i serveis, i un nova conceptualització del discurs expositiu que té per a objectiu posar de manifest la transcendència social, històrica, científica, natural i cultural de la tradició vitivinícola. La reforma ha implicat un canvi de model institucional i de gestió, amb la voluntat d’integrar a tots els sector implicats en la producció vitivinícola i amb una clara vocació d’esdevenir un museu de referència per l’estudi i difusió de la cultura del vi a Catalunya.

En la modalitat d’Exposicions, el  reconeixement va ser per l’exposició temporal El Museu Explora. Obres d’art a examen del Museu Nacional d’Art de Catalunya. El Jurat va valorar-ne especialment la seva aposta per fer visible el treball científic i de recerca que es du a terme al rerefons dels equipaments museístics de manera atractiva i, alhora, un compromís dels equips tècnics del museu i de la institució que l’ha dut a terme, fent aposta per la proposta i situant-la en una posició de centralitat en la seva programació.

EL Premi a Projectes va recaure en el “Projecte wikipedia” de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú va rebre el reconeixement. Un projecte iniciat el 2011 amb l’objectiu de fer visible el Museu i les seves col·leccions a internet mitjançant la introducció de dades a la Wikipedia. D’aquest projecte es va valorar especialment la proposta de treball basada en el coneixement en obert com a eix vertebrador, en la col·laboració i l’aliança entre l’expertesa que aporta el museu i el treball dels viquipedistes residents com a model innovador i exportable, capaç d’incardinar col·laboracions que tenen efecte multiplicador en la difusió i l’accés al coneixement als museus.

Dins la modalitat de Trajectòries professionals, van ser reconegudes les llagues carreres professionals de Pere Freixas, ex-director del Museu d’Història de la Ciutat de Girona, i Eusebi Casanellas, ex- director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca en favor de la posta en valor, conservació, estudi i difusió del patrimoni industrial. I ben especialment per la seva aportació a la museologia catalana, amb la creació d’un sistema  basat en una estratègia de xarxa i de col·laboració del mNACTEC com una marca de prestigi a Catalunya i a Europa.

12 CANDIDATURES OPTAVEN ENGUANY ALS PREMIS DE MUSEOLOGIA DE CATALUNYA

Els projectes que enguany també van ser valorats per part del jurat, en la modalitat d’experiències i projectes i que mereixen ser destacats han estat: Drassanes Reials de Barcelona. Museu Marítim de Barcelona, un programa global de recerca, documentació, difusió i activitats que engloba la conservació i restauració del conjunt arquitectònic de les Drassanes Reials de Barcelona; L’ Homenatge a Joaquim Folch i Torres. Fundació Folch i Torres, un seguit d’actes de caràcter descentralitzat en institucions i museus, vinculats a la figura de Joaquim Folch i Torres amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort; la Nova configuració de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll, un projecte innovador que ha unit el coneixement científic amb la tecnologia per a la re configuració de l’espai original de l’absis amb la reproducció virtual, mitjançant mapping; i el Programa de conservació i gestió del patrimoni cultural del Museu de L’Hospitalet de Llobregat, que ha esdevingut referència entre els museus de l’àrea metropolitana de Barcelona, quan a l’esforç per la transmissió dels valors vinculats al patrimoni cultural.

En l’apartat d’exposicions temporals, també optaven a premi Històries de tocador. Cosmètica i bellesa a l’antiguitat del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que proposava un diàleg entre l’antiguitat clàssica i l’actualitat a través del món de l’estètica i la cura personal i El món del 1714 del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que pretén oferir una mirada global al món de primers del segle XVIII en el context de la Guerra de Successió.

Pel que fa al Premi en la modalitat de creació o reforma integral de museus i equipaments patrimonials, a més del  premiat, també optaven a premi els projectes com el Museu de Tortosa, històric i arqueològic de les Terres de l’Ebre. Tortosa; L’Esquerda. Museu Arqueològic. Roda de Ter; l’ Espai Audiovisual “Montserrat portes Endins” de l’ Abadia de Montserrat i el Museu del Suro de Palafrugell, per la rehabilitació i adequació de la fàbrica modernista de “Can Mario” com a nova seu, nou contenidor que suposarà un important salt quantitatiu i qualitatiu per a les noves propostes museològiques i museogràfiques.

En total 12 candidatures, en diferents modalitats, la meitat que l’edició passada, que fan evident que en els dos darrers anys, l’accent en els Museu ha estat principalment en els projectes i els programes de difusió, més que en les grans intervencions arquitectòniques o constructives. Però que continuen fent evident la voluntat de mantenir un bon nivell d’exigència i, malgrat la crisi i la manca de recursos, l’empenta del sector per a mantenir l’activitat de qualitat.

PREMIS DE CARÀCTER HONORÍFIC PERÒ D’ALT RECONEIXEMENT ENTRE EL SECTOR PROFESSIONAL

Els Premis AMC de Museologia, de periodicitat biennal, van ser creats i instituïts per l’Associació de Museòlegs de Catalunya, que aplega prop de 500 professionals de diferents museus i  institucions patrimonials de Catalunya.

El Premi està dotat amb una litografia-diploma original de l’artista Josep Guinovart, feta especialment per a l’ocasió i amb un tiratge limitat i, alhora, el nomenament de Soci d’Honor de l’AMC pels guardonats en la modalitat de Trajectòria Professional. I una placa commemorativa pels equipaments guanyadors en la modalitat d’Equipaments per tal de ser instal·lada a la vista en els museus i espais patrimonials guanyadors, amb la voluntat de fer més evident el reconeixement públic a les diferents iniciatives.

 

Deixa un comentari