ÀREA DE SOCI

NOTÍCIES

NOTA DE PREMSA

Guardonats 8a Edició Premis AMC de Museologia

El Museu d’Art de Girona, el Museu Marítim de Barcelona i Mas Miró de Mont-roig guardonats en els VIII Premis AMC de Museologia


També s’ha concedit dues mencions a la trajectòria professional, una a Gabriel Alcalde i Gurt, a títol pòstum, i l’altra a Josep Maria Trullén.


Un total de 25 candidatures han participat en la VIII edició dels Premis AMC de Museologia. Uns guardons honorífics i de caràcter biennals instituïts amb l’objectiu de reconèixer exposicions temporals, experiències i activitats,  projectes de creació o reforma de museus i equipaments patrimonials i trajectòries professionals de Catalunya.


Com s’ha realitzat en les darreres edicions, la concessió dels premis s’ha realitzat amb la votació directa dels associats de l’entitat mitjançant el vot electrònic a través de la web de l’entitat.


La modalitat més participada dels VIII Premis AMC de Museologia ha estat la d’exposicions temporals, amb un total de tretze propostes presentades per diferents museus i centres patrimonials del país. La més votada de les propostes ha esta Falsos Verdaders. L’art de l’engany del Museu d’Art de Girona.


L’exposició Falsos verdaders. L’art de l’engany mostra i explica tot el procés d’estudi i anàlisi de tres obres, pintures sobre taula, atribuïdes al pintor renaixentista Pere Mates (c.1450-1558), que va adquirir l’any 2010 el Museu d’Art i que, anys després, es van revelar com a falses. La descoberta, certament traumàtica pel museu, va servir per plantejar la mostra. Una exposició comissariada pels historiadors de l’art Joan Bosch i Francesc Miralpeix i realitzada amb el suport del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, que, a més, treu a la llum altres casos similars a Catalunya i al món, amb prop d’una quinzena d’obres falses, proposa una reflexió sobre el món de les falsificacions i dels falsificadors d’art.


Set han estat les candidatures presentades a la categoria d’experiències i activitats. La vencedora, Dona’m la mar del Museu Marítim de Barcelona, és un projecte ambiciós que té com objectiu final reorientar la narrativa del mateix museu des d’un punt de vista més igualitari. El projecte comença amb una recerca, estructurada en cinc grups de discussió integrats per dones de reconeguda expertesa, destinada a assenyalar-nos els principals reptes que té la dona que avui dia es fa a la mar, i a entendre com s’explica la mar –què es visibilitza i què s’invisibilitza-. La recerca ha impulsat un ampli ventall d’activitats de tota mena encaminat a aconseguir l’objectiu final perseguit: una crida per abastir l’arxiu fotogràfic d’imatges de dones treballant a la mar, una exposició, instal·lació de fulls de sala o la revisió de totes les activitats de programa pedagògic, entre altres.


En última de les modalitats de votació directa per part dels associats de l’entitat han participat cinc candidatures. La Fundació Mas Miró ha estat la vencedora en aquesta categoria.  Mas Miró ha fet possible la recuperació i posada en valor d’un dels llocs més icònics de la geografia de Joan Miró. A més de ser el model de la seva cèlebre obra “La masia”, Mas Miró, origen de tota l’obra del geni català, té el privilegi d’haver estat casa i taller de l’artista durant tota la seva trajectòria. La seva obertura al públic va tenir lloc el 20 d'abril de 2018, 125è aniversari del pintor. Els treballs de reforma han estat acurats per mantenir la casa fidel a l’època en què Miró hi estiuejava. Per conservar la puresa de l’espai la visita es realitza mitjançant una audioguia digital, i s’han recuperat les 10 hectàrees de terres amb cultiu ecològic.


A més de les diferents categories de votació lliure, la Junta Directiva de l’AMC ha reconegut les trajectòries professionals de Gabriel Alcalde i Gurt (Olot, 1958 - 2019) i Josep Maria Trullén i Thomas (Barcelona, 1954).


Gabriel Alcalde, traspassat l’abril del 2019, fou el primer director del Museu Comarcal de la Garrotxa, professor de l’Universitari de Girona i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Des del 2004 era membre de la Junta de Museus de Catalunya.  


Josep Maria Trullen ha estat director del Museu de la Val d’Aran, del Museu Diocesà de Solsona, de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, del Museu d’Art de Girona i des del 2012 al 2019 del Museu Frederic Marès de Barcelona. Durant el període 1993 – 2001 fou membre de la Junta de Museus de Catalunya.


Desgraciadament l’entrega d’aquests VIII Premis i la celebració del 25è aniversari de l’entitat, previst per aquest 2020, resta tot en suspens a l’espera de la millora de la situació sanitària actual. La voluntat de la Junta és poder fer l'entrega dels premis en un acte molt reduït amb els premiats abans de finalitzar l'any.

Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.