Lliurament de premis de la Quarta Edició dels Premis de Museologia de l’AMC

 

El dia 23 de març de 2012 va tenir lloc l’Acte de lliurament dels Premis de Museologia – 4a edició, celebrat al Museu Marítim de Barcelona.

Per decisió del Jurat dels Premis, format per una comissió d’experts de diferents àmbits culturals, professionals i tècnics de museus i membres de la Junta Directiva de l’AMC, s’han guardonat les següents candidatures:

Premi Modalitat A
TRAJECTÒRIES PROFESSIONALS
Premi  destinat a prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries més  destacades desenvolupades en el camp de la museologia a Catalunya, però sense excloure museòlegs d’altres nacionalitats que treballin al nostre país ni museòlegs catalans que treballin a fora (fins a un màxim  de dos guardons per edició).

Josefina MATAMOROS. Directora del Museu d’Art Modern de Ceret.
Historiadora de l’art,  membre actiu de la Universitat Catalana d’Estiu i col·laboradora del  Centre d’Agermanament Occitanocatalà. Impulsora del Centre de  Documentació i Animació de la Cultura Catalana (CEDACC) de Perpinyà.  Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1999) i Legió d’Honor  de l’Estat Francès (2008). En reconeixement de la seva tasca al capdavant del Museu  d’Art Modern de Ceret des del 1986, convertint-lo en un museu de  reconeixement internacional especialitzat en art modern però, alhora,  mantenint les seves arrels amb la cultura i l’art català.

Eulàlia MORRAL i ROMEU. Directora gerent del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.
Per  la seva tasca al capdavant d’aquesta institució convertint-la en un  referent dins el món tèxtil a Catalunya i Europa i desenvolupant una  important tasca de suport en favor del coneixement, la recerca i la  innovació en el camp del tèxtil des de la museologia. Per la seva  defensa constant i continuada en favor de la professionalització dels  tècnics de museus. Pel seu treball continuat en la difusió i divulgació  de les metodologies de treball, de les formes de la documentació i la  conservació de fons en col·leccions.

Premi Modalitat B
EXPOSICIONS, EXPERIÈNCIES I ACTIVITATS
El Premi està destinat a prestigiar, reconèixer i fer públiques les  novetats més destacades en el camp de les exposicions i de les  experiències i activitats dutes a terme als museus, per tal d’assolir el  desenvolupament de les funcions de la institució museística segons  queda establert en la definició de l’ICOM (fins a un màxim de dos  guardons per edició).

Experiències i activitats:
Projecte Tombes reials de Santes Creus del Museu d’Història de Catalunya.
Projecte d’obertura, estudi i restauració de les tombes reials de Pere el Gran, Jaume II, Blanca d’Anjou i Roger de Llúria. Una  proposta d’alt interès científic que uneix la recerca històrica amb la científica, apostant per la interdisciplinarietat aplicada a l’estudi  històric. Alhora un projecte que ha sabut apostar per la difusió de tot  el procés i dels resultats i que han permès posar-lo a l’abast del  públic i exemplificar la importància de la recerca en els museus de  Catalunya.

Exposicions temporals:
Exposició temporal “Miró, l’escala de l’evasió” de la Fundació Miró.
Exposició organitzada conjuntament per la Tate Modern de Londres i la Fundació  Joan Miró de Barcelona que aplega més de cent-cinquanta obres de  l’artista. La mostra posa de manifest el compromís de Miró amb el seu  temps i els  vincles amb la seva Catalunya natal i realitza una reflexió, a través  de l’obra de l’artista, de la seva trajectòria pictòrica però també dels temps històrics que va viure. Una proposta que a més es complementa amb  un seguit d’activitats i propostes per apropar i millorar el  coneixement de la figura universal de Miró als més diversos públics.

Premi Modalitat C
PROJECTES DE CREACIÓ O REFORMA INTEGRAL DE MUSEUS I EQUIPAMENTS PATRIMONIALS
El Premi està destinat a prestigiar, reconèixer i fer públiques els projectes museològics i/o museogràfics de caire permanent per a la  creació o reforma d’equipaments patrimonials, i a la repercussió  d’aquestes iniciatives en el panorama cultural català, amb especial  interès en la seva incidència en el territori (fins a un màxim de dos  guardons per edició).

Conjunt monumental de les Esglésies de Terrassa. Seu d’Egara, auspiciat per l’Ajuntament de Terrassa i el Museu de Terrassa.
Per la recuperació i posta en valor d’un conjunt d’alta vàlua  històrica, artística i arquitectònica. Per una intervenció respectuosa  amb l’entorn i les restes preexistents, amb un discurs museològic que  permet posar en valor els diferents moments i estils artístics que  conviuen en el conjunt. Així mateix, per una aposta per una museografia  acurada i mesurada que combina diferents recursos però mantenint el  respecte i la preemiinència del monument i amb una clara voluntat  didàctica per explicar un conjunt complex. I per una`roposta de gestió  vinculada al Museu de Terrassa com a ens que aglutina la conservació i difusió del patrimoni de la ciutat.

Ampliació del Museu de Badalona i nova museografia de les termes i decumanus de Baetulo. Museu de Badalona.
Un projecte de recuperació i posta en valor d’un dels jaciments sota terra visitables més gran i de major interès de Catalunya. La musealització  de més de 3.500 m2 que ha suposat l’excavació, restauració i accessibilitat a diferents nivells del subsòl per posar a l’abast del públic un dels jaciments romans més destacats, amb recursos museogràfics diversos que ajuden a comprendre la Baetulo romana i alhora de les  formes de fer i viure en un temps passat. Una reforma que facilita l’accés i la visita, i que sesuma a altres espais musealitzats també gestionats des del Museu de Badalona, que converteixen aquest  centre en un dels centres de referència del passat romà a Catalunya.

Recull de premsa:

 

Revista Sapiens
El Pais

Diari de la Diputació

 

Deixa un comentari