El passat dijous 2 de juliol, l’Olga López i la Mònica Borrell, presidenta i vicepresidenta de l’AMC, es van reunir amb la Neus Moyano, l’Ariadna Robert i la Susana García de l’ARMICE (Asociación de Registros de Museos e Instituciones Culturales Españolas), amb l’objectiu de fer un primer contacte per tal valorar possibles vies de col·laboració.

El nostre és un sector professional relativament petit, però alhora segmentat, ja sigui per perfils professionals o territorialment, com posa de manifest l’existència de diferents associacions a Catalunya i a l’estat. D’altra banda, malgrat que hi ha una coincidència de problemàtiques, necessitats i  reivindicacions, tradicionalment hi hagut una manca de canals de col·laboració consolidats entre entitats.

A la situació general del nostre camp professional, en els darrers anys hi hem d’afegir un context poc favorable, tant per la crisi econòmica i les retallades, com els canvis legislatius, i les noves polítiques culturals en els diferents nivells a l’administració.

Totes aquestes circumstàncies han afectat el nostre sector professional que ha vist com, en poc temps, s’ha generalitzat el deteriorament de les condicions laborals, ja de per si precàries, amb retallades de personal i recursos que han comportat una pèrdua de les garanties en el desenvolupament de l’activitat professional.

En aquesta reunió es va posar de manifest la necessitat d’unir esforços entre les diferents associacions del camp dels museus i el patrimoni per tal de capgirar la situació actual. El treball conjunt ha de permetre avançar en la definició i reconeixement dels diferents perfils professionals, aturar la precarització dels llocs de treball i de les institucions, impulsar l’adopció d’estàndards de qualitat en els diversos àmbits de treball i promoure la formació permanent dels professionals del món dels museus i del patrimoni.

Per tal d’avançar en aquestes línies es va acordar convocar una nova reunió a la tardor de 2015, ampliant-la a d’altres associacions professionals afins (CRAC, Ad’AC, APGCC, antiga AMMA).

Junta directiva

Barcelona, 7 de juliol, 2015

Deixa un comentari