ÀREA DE SOCI

PREMIS AMC DE MUSEOLOGIA

PREMIS/PREMIATS VUITENA EDICIÓ

VUITENA EDICIÓ

a

EXPOSICIONS TEMPORALS

Falsos verdaders. L’art de l’engany. Museu d’Art de Girona

L’exposició mostra i explica tot el procés d’estudi i anàlisi de tres obres, pintures sobre taula, atribuïdes al pintor renaixentista Pere Mates (c.1450-1558), que va adquirir l’any 2010 el Museu d’Art i que, anys després, es van revelar com a falses. La descoberta, certament traumàtica pel museu, va servir per plantejar la mostra. Una exposició comissariada pels historiadors de l’art Joan Bosch i Francesc Miralpeix i realitzada amb el suport del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, que, a més, treu a la llum altres casos similars a Catalunya i al món, amb prop d’una quinzena d’obres falses, proposa una reflexió sobre el món de les falsificacions i dels falsificadors d’art.

b

EXPERIÈNCIES I ACTIVITATS

Dona’m la mar. Museu Marítim de Barcelona

Aquest projecte té com objectiu final reorientar la narrativa del mateix museu des d’un punt de vista més igualitari. El projecte comença amb una recerca, estructurada en cinc grups de discussió integrats per dones de reconeguda expertesa, destinada a assenyalar-nos els principals reptes que té la dona que avui dia es fa a la mar, i a entendre com s’explica la mar –què es visibilitza i què s’invisibilitza-. La recerca ha impulsat un ampli ventall d’activitats de tota mena encaminat a aconseguir l’objectiu final perseguit: una crida per abastir l’arxiu fotogràfic d’imatges de dones treballant a la mar, una exposició, instal·lació de fulls de sala o la revisió de totes les activitats de programa pedagògic, entre altres.

c

PROJECTES DE CREACIÓ O REFORMA INTEGRAL DE MUSEUS I EQUIPAMENTS PATRIMONIALS

Obertura al públic de Mas Miró. Fundació Mas Miró

Mas Miró ha fet possible la recuperació i posada en valor d’un dels llocs més icònics de la geografia de Joan Miró. A més de ser el model de la seva cèlebre obra “La masia”, Mas Miró, origen de tota l’obra del geni català, té el privilegi d’haver estat casa i taller de l’artista durant tota la seva trajectòria. La seva obertura al públic va tenir lloc el 20 d'abril de 2018, 125è aniversari del pintor. Els treballs de reforma han estat acurats per mantenir la casa fidel a l’època en què Miró hi estiuejava. Per conservar la puresa de l’espai la visita es realitza mitjançant una audioguia digital, i s’han recuperat les 10 hectàrees de terres amb cultiu ecològic.

d

TRAJECTÒRIES PROFESSIONALS

la Junta directiva de l’AMC dues mencions a la trajectòria professional, una a Gabriel Alcalde i Gurt, a títol pòstum, i l’altra a Josep Maria Trullén.

Gabriel Alcalde, traspassat l’abril del 2019, fou el primer director del Museu Comarcal de la Garrotxa, professor de l’Universitari de Girona i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Des del 2004 era membre de la Junta de Museus de Catalunya.

Josep Maria Trullen ha estat director del Museu de la Val d’Aran, del Museu Diocesà de Solsona, de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, del Museu d’Art de Girona i des del 2012 al 2019 del Museu Frederic Marès de Barcelona. Durant el període 1993 – 2001 fou membre de la Junta de Museus de Catalunya.

Vídeo de l'acte de lliurament dels premis.  

Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.