ÀREA DE SOCI

PREMIS AMC DE MUSEOLOGIA

PREMIAT EXPOSICIONS TEMPORALS

PREMIATS

Falsos verdaders. L’art de l’engany

COL·LABORADORS/SUPORT PROJECTE

Centre de Conservació de Béns Mobles de Catalunya / Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural / Universitat de Girona

COMISSARIAT

Francesc Miralpeix i Joan Bosch (ICRPC)

LLOC DE DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

Museu d'Art de Girona

DESCRIPCIÓ/PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

El 2016 el Museu d’Art de Girona va adquirir sis taules renaixentistes atribuïdes al pintor català Pere Mates, tres de les quals eren idèntiques a tres més adquirides uns anys abans. Un exhaustiu procés d’estudi i anàlisi de totes elles va revelar, finalment, que les tres obres inicials eren falses. L’exposició presenta els dos conjunts i tot el procés de recerca que ha permès desvelar l’engany. Alhora surten a la llum altres obres d’art falsificades que es conserven en diferents museus catalans i es proposa una reflexió sobre el costat més fosc del mercat de l’art: el concepte i les modalitats de la falsificació, alguns dels episodis europeus més coneguts, la mentalitat, les motivacions i les estratègies dels falsificadors, i com desemmascarar-los. 

OBJECTIUS

- Explicar, exposar i difondre el “cas Pere Mates” i tot el que la recerca històrica i científica va aportar de nova llum sobre un cas de falsificacions d’obres d’art que el Museu d’Art de Girona va viure en primera persona.

- Reflexionar sobre el valor de l’obra de l’art i sobre el valor de les còpies i falsificacions, enfrontant obres falses i verdaderes i generant els interrogants en els visitants.

- Explorar el món dels falsificadors i impostors, donant les claus de les seves motivacions i habilitat, però també de com s’han desemmascarat i jutjat.

- Posar de relleu el món de les falsificació d’obres d’art a Catalunya i com ha incidit en moltes col·leccions dels museus catalans.


RESULTATS ASSOLITS

- Número de visitants: 4.468 (a data 13 de març de 2020), dels quals 4.177 són visitants lliures, i 291 visitants a activitats complementàries a l’exposició (visites comentades i activitats per a públic familiar).

- Número d’impactes als mitjans de comunicació (TV / ràdio / premsa escrita): 25.

EXPOSICIÓ RAONADA DELS MOTIUS PELS QUALS ÉS MEREIXEDORA DEL PREMI

- Exercici de transparència: Una aposta valenta per explicar un cas d’engany i tots els treballs de recerca i alhora aprofundir en un món, el de les falsificacions, ocult però malgrat tot present en molts museus.

- Temàtica poc tractada a casa nostra: Les falsificacions d’art son presents a les millors col·leccions de museus, també en dels museus catalans, amb tot és una tema poc tractat. A Catalunya, amb anterioritat sols s’havia dedicat una exposició, l’any 1997, al Museu d’Art de Sabadell comissariada per Ricard Mas.

- Temàtica atractiva per al gran públic i per als especialistes: que ha despertat l’interès del gran públic (ha permès apropar el museu a un ampli ventall de tipologies de públic i de procedència geogràfica diversa) però també dels professionals de l’art (estudiants, crítics, restauradors, especialistes).

- Equip multidisciplinar i treball en xarxa: La mostra és el resultat d’un llarg procés de verificacions històriques i científiques en què, a banda dels historiadors de l’art hi ha intervingut també un equip de restauració del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i ha comptat amb la col·laboració de diversos museus d’art que han tingut la generositat i valentia de prestar obra

- El discurs museològic transcendeix l’anècdota per aprofundir en un exercici de síntesi en les motivacions, les habilitats dels principals falsificadors reconeguts arreu del món, a fi de poder entendre quin és el rerefons que els mou.

- Plantejament museogràfic que aprofundeix en el vessant tècnico-científic de les proves
Un dels àmbits de l’exposició presenta pas a pas totes les proves tècnico-científiques efectuades, contrastant el resultat obtingut a l’obra verdadera i a la falsa.

- Ampli ressò mediàtic tant en mitjans generalistes com especialitzats.

Web

Twitter / Facebook / Instagram / Youtube

Vídeo de l'exposició

Museu d'Art de Girona
Pujada de la Catedral, 12 Girona

Aquesta web utilitza galetes (cookies) propies i de tercers. Política de cookies Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús.